KTSO’DAN ”3 NİSAN SANAYİ GÜNÜ” OLSUN ÇAĞRISI
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO)Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, 3 Nisan Karabük’ün kuruluş tarihinin “3 Nisan Sanayi Günü” olarak kutlanmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Başkan Çapraz yaptığı açıklamada; ”Sivil toplum kuruluşlarının değerli ve basınımızın güzide temsilcileri;
3 Nisan Demir Çelik Fabrikalarının Temellerinin Atılması ve Karabük’ün Kuruluşunun 86. Yılını kutladığımız bu önemli günde, hepimizin ortak dileği olan 3 Nisan tarihinin ülke genelinde kutlanacak “Sanayi Günü” olarak ilan edilmesi talebimizi dile getirmek amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Hoş geldiniz.
Devletimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlerimize ve 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.
Değerli hazirun;
Çağlar boyunca farklı coğrafyalarda varlığını sürdürmüş ve bu esnada pek çok devlet kurmuş milletimizin en büyük vasfı da bağımsızlığı her zaman şiar edinmesi sebebi ile hiçbir zaman esir edilememiş olmasıdır. Ecdadımızın savaşarak kazandığı ve kendisine vatan kabul ettiği bu topraklardan milletimizi çıkarmaya hiçbir kuvvet yetmemiştir. Yine yok olduğu sanılan bir dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yedi düvele karşı verilen Kurtuluş Savaşı mücadelesi sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 100. Yılı olması nedeniyle 2023 yılı milletimiz için ayrı bir öneme ve değere sahiptir.
Bizler için ayrı bir öneme ve değere sahip diğer bir tarih ise 3 Nisan 1937’dir. 3 Nisan tarihi hem ilimiz hem de ülkemiz açısından neden bu kadar büyük öneme sahiptir? Bu soruyu şu şekilde cevaplandırabiliriz;
Kurtuluş Savaşı’ndan eşsiz bir zaferle ayrılan milletimiz bu esnada beşerî ve ekonomik kaynaklarının büyük kısmını kaybetmiştir. Ülkenin ayağa kaldırılması ve emperyalist devletlerin insafına bırakılmaması gerekmekteydi. Mevcut durumun vahametini bilen Mustafa Kemal Atatürk’ün “Askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferlerle taçlandırmadıkça sonuçsuz kalır.” Sözü, devletimizin içerisinde bulunduğu durumu ve çözüm önerisini açıklamaktadır. Ekonomik mücadeleyi kazanabilmek ve kalkınmayı sağlayabilmek için sanayileşerek ve üreterek ülkenin küllerinden yeniden doğması gerekmekteydi.
Devletin bağımsızlığının kazanılmasının ancak ekonomik bağımsızlığın kazanılması ile mümkün olabileceğini öngören bu anlayış ile 3 Nisan 1937 tarihinde ülkemizin “İlk Ağır Sanayi Kuruluşu” olan Demir Çelik Fabrikası (KARDEMİR) kurulmuştur. Bu büyük girişim yıllar içeresinde Ereğli Demir Çelik Fabrikaları, İskenderun Demir Çelik Fabrikaları, Çimento Fabrikaları, Şeker Fabrikaları ve adını buraya sığdıramayacağımız pek çok fabrika, köprü, baraj ve bina inşaatının yapımına imkân vermiştir. Aynı zamanda sanayideki bilgi birikimini, mühendisini, ustasını, işçisini yurdun dört bir yanının inşasında kullanmıştır. Bu nedenler ile KARDEMİR, “Fabrikalar Kuran Fabrika” unvanını kazanmıştır.
3 Nisan 1937, hem ülkenin imarını ve inşasını sağlayan Demir Çelik Fabrikalarının
temellerinin atıldığı hem de Karabük ilinin kuruluş tarihidir. Ülkemizde kurtuluşunu değil kuruluşunu kutlayan tek il, Karabük’tür. İşte tam da bu sebeple özünü Cumhuriyetten alan bu ilin unvanı “Cumhuriyet Kenti Karabük’tür.
Belirtildiği üzere 3 Nisan sadece Demir Çelik Fabrikalarının ve Karabük’ün kuruluşunun kutlandığı bir gün değildir, bugün aynı zamanda günümüz Türkiye’sini yaratan sanayileşme, çağdaşlaşma, modernleşme ve ekonomik bağımsızlık vizyonun da kutlandığı bir gündür.
Değerli hazirun,
Hepimiz ülkemizi seviyor, gelişmesi ve kalkınması için büyük gayret gösteriyoruz. İnsan hayatında olduğu gibi devletlerin hayatında da dönüm noktaları olmuştur. 3 Nisan tarihinin ne olduğunu ne anlama geldiğini iyi bilmemiz gerekmektedir. Bu tarih sıradan bir tarih değildir. Genç Cumhuriyet için devletin bağımsızlığını sağlayacak ekonomik kalkınmanın temelinin atıldığı dönüm noktası bir tarihtir. Bu tarihi hiçbirimizin unutmaması gerekir. Özellikle gençlerin ülke ekonomisini kalkındırma yolunun sanayi işletmelerini artırmaktan geçtiğini, üretmenin değerinin devletin bağımsızlığıyla ilişkili olduğunu bilmesi önem arz etmektedir. 3 Nisan’ı Sanayi Günü olarak ilan etmek bu bilinci geliştirecektir.
Devletimizin sanayileşme, çağdaşlaşma, modernleşme ve bağımsızlık vizyonuna katkı sağlamak, milletimizin bağımsızlık meşalesini söndürmemek adına bu toprakların insanları olarak diyoruz ki;
”3 Nisan Günü’ geçmişimize vefa, geleceğimize rol olması amacıyla ulusal düzeyde kutlanacak “Sanayi Günü “olarak tescil ve ilan edilsin.”
Değerli hazirun;
Bu amaçlar doğrultusunda ilimizdeki sivil toplum örgütleri olarak 10 Ocak 2023 tarihinde il genelinde başlattığımız imza kampanyamız, Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağımız talep dilekçemizle nihayete erecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye Büyük Millet Meclisimizin bu topraklardan çıkan sese kulak vereceklerine canı gönülden inanarak hayırlı olsun demek istiyoruz.
3 Nisan tarihinin ulusal düzeyde “Sanayi Günü” olarak kutlanmasının tescil ve ilan edilmesi amacıyla yapmış olduğumuz çalışmalarda bizlere destek veren Karabük Valisi Sayın Fuat Gürel’e, Karabük Milletvekillerimize, Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Sayın Mehmet Ali Şahin’e, TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Karabük Belediye Başkanı Sayın Rafet Vergili’ye, sanayi gününün ilan edilmesi için tavsiye kararı alan belediye meclisimize, İlçe Belediye Başkanlarına, Siyasi Partilere ve örgütlerine, Kurum ve Kuruluşlarımızın yöneticilerine ve çalışanlarına, Özel Sektör Haddeciler Derneğine, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifine, Karabük Esnaf Odasına, Serbest Muhasebeci ve Müşavirler Odasına, Ziraat Odasına, Kent Konseyine, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğine, Merkez Mahalle Muhtarları Derneğine, Şoförler ve Otomobilciler Odasına, Makine Mühendisleri Odasına, İnşaat Mühendisleri Odasına, Jeoloji Mühendisleri Odasına, Kamu-Sen ve üyelerine, Türk Tabipler Birliği Karabük Tabip Odasına, Safranbolu TSO yönetimine ve meclis üyelerine, Muharip Gaziler Derneğine, Türk Hava Kurumu Karabük Temsilciliğine, Türkiye Emekliler Derneği Karabük Temsilciliğine, TOBB Kadın Girişimciler Kuruluna, TOBB Genç Girişimciler Kuruluna, Safranbolu Esnaf ve Sanatkârlar Odasına, Safranbolu Şoförler ve Otomobilciler Odasına, ismini özür dileyerek atlamış olabileceğim tüm dernek ve odalara, Karabük halkına, çalışmalarımıza destek vererek her zaman gündemde kalmasını sağlayan değerli basınımıza, özellikle bu işi sürekli gündemde tutan BRTV televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çetinkaya’ya, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Meclis, Yönetim ve Meslek Komitelerine, tüm personelimize, bu konu ile alakalı emek vermiş, rahmetli olmuş sanayicilerimize, 3 Nisan 1979 tarihinde Karabük’ümüzün 42. kuruluş yıl dönümünde bu konuyu dile getiren Mehmet Ali Bölek’e ve en önemlisi alın teri döken, emeğin simgesi olan, sanayi kültürünün gelişmesini sağlayan Çelik İş sendikamıza ve işçilerimize canı gönülden teşekkür ediyoruz.
3 Nisan Sanayi Günü’nün ilimize ve ülkemize hayırlı olsun deneceği güne kadar çalışmalarımıza devam edeceğimizi beyan eder, hayırlara vesile olmasını dileriz.” dedi.