ESKİPAZAR SERBEST ENDÜSTRİ BÖLGESİ TOPLANTISI

ESKİPAZAR SERBEST ENDÜSTRİ BÖLGESİ TOPLANTISI
09.01.2015 Genel


Eskipazar Serbest Endüstri Bölgesi toplantısı Büyük Klüpte gerçekleşti.
Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Namal Karabük, 1937 yılında Cumhuriyetin ilanı ile beraber alın terinin emeğe dönüştüğü genç bir Cumhuriyet kentidir. Genç, bir Cumhuriyet kenti dememizin amacı Cumhuriyetimizin ilanı ile birlikte ağır sanayinin temellerin atıldığı Demirçelik sektörünün beşiği olan Kardemir ile beraber büyümüş ve fabrikalar kuran bir fabrika olarak anılmıştır.Demokrasinin de en fazla yaşandığı bir ildir.Çünkü bu fabrikaya çalışmaya gelen şu anda 81 ilden insanlar barış içerisinde yaşamaktadır.
Türkiye’de son 12 yılda istikrar ve güven bakımından herhangi bir sıkıntı olmadan insanlarımız yaşamaktadır.Ekonomik koşullar düzelmeye başlamıştır.İlimiz ile ilgili olarak bir çalışma başlattık. Bu çalışma ile Karabük’ün 50 yılını kurtaracağız.Kurum olarak Eskipazar Serbest Endüstri Bölgesinin kazanılması noktasında projemizi hazırlayarak bu çalışmayı Milletvekillerimize, Bakanlarımıza ve hükümetimize sunduk. Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşeni yaptık.
Uzun zamandır konuşulan Filyos liman projesinin 2014 Mart ayında alt yapı ihalesi yapılmıştır.Her ne kadar Filyos liman projesi Zonguldak’ta olması sebebiyle bir kısım yatırımlar oraya gidecektir ama Karabük içinde fayda sağlayacağını umuyorum.Bu gelişmenin bize ulaşması noktasında çevre yollarının duble yol olması gerekmektedir.
Türkiye Demir çelik sektöründe öncü olan ilk 10 firma içinde yer alan 5 tane sanayicimiz Karabük’te doğup başka yerlerde büyümüşlerdir.Bunun sebebi araştırdığımızda fiziki ve ekonomik ve coğrafi koşulların öne çıktığını görüyoruz.Bunun için Eskipazar da yapılacak olan Serbest Endüstri Bölgesinin tahsis edilmesini istiyoruz.
7. Türkiye Sanayi Şura toplantısında şuan ki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a şahsım tarafından verilen ve 4 madde içerisinde yer alan Filyos limanı halloldu.Eflani ve Eskipazar ilçemizde tarım ve hayvancılık noktasında, Yenice ilçemiz’de ise Orman ürünleri noktasında yatırım yapmamız gerekiyor.
Bu sebeple yerli üretime katkıda bulunmamız ve göçleri engellememiz önem arz etmektedir.Sanayi üniversite iş birliği ile Katma değeri yüksek olan ürünlere destekleri ve inovasyon alanında verdiğiniz destekleri biliyoruz.Sanayicilerin çalışma saatlerinde sıkıntıları var elektrik indiriminden dolayı sanayicilerimiz gece çalışmakta ve işçilik maliyetleri noktasında zafiyete uğramaktadır.Biz bunu 2 saat öne alabilirsek Karabük ve Türkiyede’ki sanayicimize destek sağlamış oluruz
Sanayici iş adamı ve aynı zamanda temsil ettiğim kurum olarak bizlerinde siyaseti ve ideolojisi vardır.Bizim siyasetimiz istikrar ve güvendir.Bizim ideolojimiz ise helal para kazanmak vatanımıza ve milletimize hayırlı bir birey olmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle davetimize icap ettiğimiz için şahsım ve kurumun adına hepinize şükran ve minnetlerimi sunarım.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Demir ve çelik olmadan sanayi olmaz. Özellikle nitelikli çelik yapamazsak ileri teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmemiz çok zor” dedi.
Işık, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından bir restoranda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ekonomik alanda yaptığı sıçramada en önemli aktörlerden birisinin Karabük olduğunu söyledi.
Türkiye ve Karabük’ün gelişen ekonomisini örnekler vererek anlatan Işık, 2008 krizinde izledikleri politikanın ne kadar doğru olduğunu gördüklerini 2002’den o zaman kadar verdikleri mücadelenin meyvelerini aldıklarını aktardı.
Işık, 2008 krizinde Yunanistan ve İspanya gibi hizmete dayalı ekonomisi olan ülkelerin çöküşün eşiğinden döndüğü, Almaya ve Güney Kore gibi üretime dayalı ekonomisi olanların ise bu krizi avantaja çevirdiğini 2008 krizinden en çok Amerika’nın ders çıkarttığını, yatırımcıyı ülkeye çekmeye başladığını anlattı.
O dönemlerde bazı kalemşörler tarafından özellikle dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere çok eleştirildiklerini belirten Işık, batacak dedikleri ekonomiyi ayakta tutuklarını AK Parti’nin uygulamalarının ne kadar doğru olduğunu herkesin gördüğünü ve büyük bir sıçrama gerçekleştirdiklerini, krizi fırsata çeviren ülkeler arasında olduklarını ifade etti.
– “Demir ve çelik olmadan sanayi olmaz”
Karabük denince akla demir ve çeliğin geldiğini kaydeden Işık, “Bakanlık görevimi alır almaz ilk talimatlarım dan birisi demir ve çelik sektöründeki yapısal reformu hazırlamak ve uygulamaya geçirmek oldu. Demir ve çelik olmadan sanayi olmaz. Özellikle nitelikli çelik yapamazsak ileri teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmemiz çok zor.” diye konuştu.
“Türkiye’nin şu anda önünde bir yol haritası var. Bunu oluşturduk” diyen Işık, konuşmasında demir ve çelik üretiminde cevherden üretimin artması gerektiğini hurdadan üretimin azalması için çalışmalar yaptıklarını aktardı.
– “Pahada ağır yükte hafif nitelikli çeliği üretmek zorundayız”
Karabük’ün demir ve çelik üretiminde Türkiye’nin can damarı olduğunu söyleyen Işık, “İşte burada artık makas değişimine gitmek zorundayız. Zırh çeliği, ray çeliği, hızlı tren tekerleği. Yani pahada ağır yükte hafif nitelikli çeliği üretmek zorundayız. Bunu Karabük olmadan yapamayız. Demir ve çeliğin üretim kültürü Karabük’te var çünkü. Takım oyunuyla bunu başarmalıyız. Birlikte iş yapma kültürünü oluşturmalıyız. Türkiye birlikte iş yapma kültürünü kazanırsa kimse önünde durmaz. Cin’de duramaz.” sözlerine yer verdi.
Işık, Filyos Limanı’nın dönemlerinde hayata geçeceğini ve bu limanın bölgenin kaderini değiştireceğini kaydetti.
– “Kendinize olan güvende inanılmaz bir artış var”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da konuşmasında Türkiye’nin her ili ve yöresinde 2023 vizyonu olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık yaptığı dönemde 2023 yılı perspektifini ortaya koyduğunu vurgulayan Elvan, şöyle konuştu:
“Bugün TSO olarak önemli bir projeyi gündeme getiriyorsunuz. Diyorsunuz ki, ‘Ben 2023 yılında şöyle bir Karabük görmek istiyorum. Benim Karabük’üm şu özelliklere sahip olmalı.’ Geçmişte bu yoktu. Sorgulama yoktu, itaat etmek vardı. Büyükler ne derse ‘başım üstüne’ denirdi. Ama bugün sizler sorgulayabiliyorsunuz. Hükümeti sorgulayabiliyorsunuz, yaptıklarını yeri geldiğinde eleştirebiliyorsunuz. Yapılanları taktir ediyorsunuz ve o sizin verdiğiniz destekle, bize verdiğiniz destekle aslında sizin kendinize olan güvende inanılmaz bir artış var.”
– “Çok sayıda mega projelere imza attık”
“Türk halkı 2023 vizyonuna odaklanmış, kenetlenmiş durumda. Bu ülke için gurur duyulacak bir şeydir. Bu ruh olmalı. Sanayinin ayakta durabilmesi için, ülkenin, ilin, bölgenin ayakta durabilmesi için bu ruhu yaşamam lazım” diyen Elvan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
” Son 13 yılda ulaşım ve iletişim alanında inanılmaz işler başardık. Çok sayıda mega projelere imza attık. O projeler ortaya çıktıkça, o projeler yapıldıkça bazı kesimler halen eleştiriyorlar, halen itiraz ediyorlar. Ben zaman zaman düşünüyorum. Acaba neden eleştirilir? Bu insanlar gerçekten bu ülkeyi sevmiyorlar mı? ‘Bunların dertleri nedir?’ diye hayıflandığım, sorduğum oluyor. Çünkü anlam veremiyorum ve en sonunda şu neticeye ulaşıyorum. Bunlar 40-50 yıl öncesinin kafa yapısıyla halen düşünüyorlar. Bunlar kendilerini bugünün koşullarına adapte edememişler diye düşünüyorum.”
– “Biz şu anda denizin üzerine havaalanı yapıyoruz”
Geçtikleri günlerde 3. havalimanını ziyaret ettiklerini hatırlatan Elvan, “Orada bir takım sondaj ve etüt çalışmaları devam ediyordu. Ben dedim ki, ‘Önemli bir bölümü bataklık. Ama biz bu bataklığı kendi teknolojimizle, kendi mühendislerimizle, kendi mimarlarımızla, işçimizle kurutacağız ve üzerine havaalanı inşa edeceğiz.’ Dediler ki, ‘Siz bataklığa nasıl havaalanı yaparsınız?’ O şunun farkında değil. Bırakın bataklığı biz şu anda denizin üzerine havaalanı yapıyoruz. Onun bile farkında değil. İşte bizim farkımız bu. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, bu ülkeyi geliştirmeye, büyütmeye devam ediyoruz ve devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
– “Gazetecilik yapmıyor aslında bunlar”
Türkiye’yi siyasi alanda istikrarsızlığa sürüklemek isteyenlerin olduğundan bahseden bakan Elvan, sözlerini şöyle tamamladı:
“İkincisi ekonomik alanda istikrarsızlığa sürüklemek isteyenler var. Üçüncüsü partimizin kurucusu, bugüne kadar inanılmaz işler başarmış ve hep dimdik ayakta durmuş, inandığı her şeyi yapmış cumhurbaşkanımızı yıkmak isteyen, cumhurbaşkanımızı gerçekten itibarsızlaştırmak isteyen bir girişim var. Dördüncüsü ise yine hükümetimize karşı her türlü kötü niyet, saldırı, küfür, aklınıza ne gelirse, yalan haber. Bakın bazı gazetelere, gazetecilik yapmıyor aslında bunlar. Hatırlayın 80’li yıllarda bildiri dağıtırlardı değişik illegal guruplar. Bildiri yapıyorlar başka bir şey yapmıyorlar. Gazetecilik o değil. Ama o sizin güçlü desteğinizle inşallah bu ülke, cumhurbaşkanına da sahip çıkacak, başbakanına da sahip çıkacak, hükümetine de sahip çıkacak ve bu millet güçlenmeye ve büyümeye devam edecek.”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise bu toplantıyla Karabük sanayicisinin mevcut durumla yetinmek istemediğini ifade ettiğini aktardı.
Karabük’lülerin Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracak adımlar atmasında katkıda bulunmak istediğinden bahseden Şahin, “Bu mesaj hükümetimizin en etkin iki bakanı tarafından alınmıştır. Karabük, demir ve çelik sektörünün öncülük ettiği ağır sanayi kenti. Ama artık Karabük sadece sanayi kenti değil, aynı zamanda eğitim ve kültür kenti haline geldi. Karabük Üniversitesi çok kısa sürede başarılı bir gelişme göstermiş olması, üniversite-sanayi işbirliğinin burada başlamış olması, aynı zamanda Karabük’ümüzü sanayinin ve ticaretin yanında bir eğitim ve kültür kenti haline getirdi ve getiriyor” diye konuştu.
Toplantıda, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Karabük TSO Başkanı Sedat Namal, kaymakam ve belediye başkanları, kurum amirleri, iş adamları ve sivil toplum örgütü başkan ve üyeleri ile çok sayıda davetlide hazır bulundu.
Toplantı sonunda Işık ve Elvan kentten ayrıldı.