ÇAPRAZ’DAN YAZILI BASIN AÇIKLAMASI
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz yazılı bir basın açıklamasında bulundu.Çapraz yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu.
”Saygıdeğer basın mensupları, çok değerli üyelerimiz ve Karabük kamuoyu, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.
Yapmış olduğumuz çalışmalar ile ilgili sizleri zaman zaman bilgilendireceğimizin bilgisini ilk basın açıklamamızda vermiştik.Birinci basın açıklamamızın üzerinden geçen süre zarfında yapılan çalışmalar ve hizmetler ile ilgili maddeler aşağıdaki gibidir.
“3 Nisan Sanayi Günü” ilan edilmesi için bir dizi görüşmelerimiz olmuş ve yetkililerden talebimiz olmuştu. Bu konuyu takip etmek ve destek bulmak adına, Muhtarlar Derneğimiz, Emekliler Cemiyetimiz ve Esnaf Odalarımızdan ve diğer sivil toplum kuruluşlarından destek istemeye devam ediyoruz. Ayrıca, 07/12/2022 tarihinde ki olağan belediye meclis toplantısına sunmuş olduğumuz bir önerge ile konu gündeme getirildi ve oy birliğiyle “3 Nisan Sanayi Günü” nün tescil edilmesi için belediye olarak da müracaat edilmesi kararı alındı. Belediye başkanımıza ve belediye meclis üyelerimize vermiş oldukları destekten ötürü teşekkür ediyorum.
Bir diğer üzerinde önemli durduğumuz, takip ettiğimiz ve yetkililerin dikkatine sunduğumuz husus, Filyos limanının kullanımı hakkındaydı. Bu konu ile ilgili “Filyos Sonuç Odaklı Programı Yönetim Komitesi” toplantısına katılım sağladık. Bölgemizde yaşadığımız sıkıntılar ve bunlara ilişkin çözüm önerileri ile gelecek döneme ilişkin planlamalar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Batı Karadeniz bölgemizin ve Orta Anadolu bölgemizin dışa açılım ve ihracat kapasitesinin artması Filyos limanı sayesinde olacağının bir kez daha altını çizdik. Konuyu daha iyi anlamak adına ve yerinde incelemek adına, Filyos’a bir gezi düzenledik. Hem Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ettik, hem Çaycuma Organize Sanayi Bölgesinde fabrika ziyaretlerinde bulunduk, hem de Filyos vadisinde incelemelerde bulunduk. Tekrar ediyoruz, bizler TPAO tarafından yapılan gaz işleme tesisini destekliyoruz, bu milli bir mesele olduğu için hepimiz çok gururluyuz ve destek vermekteyiz. Bizim ricamız, elli yıldır beklediğimiz Filyos limanına kavuşabilmek ve limanı kullanarak ihracatımızı geliştirebilmek, istihdam yaratabilmek ve ülkemizin ekonomisine katkıda bulunabilmek. Filyos limanı, bölgemizde ihracata çalışan ve çalışmak isteyen firmalara kullandırılması ve aynı zamanda konteyner limanı haline getirilmesi mevcut tesislerin devamlılığını sağlayacağı gibi yeni yatırımcıları da teşvik edecektir. İncelemelerimiz de gördük ki, TPAO ‘nun yapmış olduğu yatırımı engellemeden, ayrı bir yoldan ulaşım sağlanarak ve limana ilave yapılarak orta vade de liman bölgemize hizmet verebilir.
Bir diğer konumuz, kurmakta olduğumuz ikinci organize sanayi bölgemizin (Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi) gelişmesine her türlü çaba ve gayreti vereceğimizi söylemiştik. EOSB, yönetim kurulu ve müteşebbis heyet toplantılarına katılım sağlamaktayız. Yatırım, yol, alt yapı ve parselasyon işlemleri, trafo merkezi gibi konuların takipçisiyiz. Bu konu da Sayın Valimiz başta olmak üzere, müteşebbis üyelerimiz ve EOSB müdürümüze özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bizim burası ile ilgili çok önem verdiğimiz husus, içerisinde kurulması planlanan “LOJİSTİK MERKEZ”. EOSB kurulması fikri ilk hayata geçtiği günden itibaren lojistik merkez kavramı var. Bununla ilgili kamuoyunda lojistik köy, lojistik üssü gibi kavramlar konuşulmuş, farklı yerlere kurulması için tartışmalar yapılmış, hatta daha önceki KTSO yönetimleri, lojistik merkez fizibilite projesi hazırlatmış. Yapmış olduğumuz çalışmalar ve araştırmalar neticesinde, üç çeşit lojistik merkez olduğunu görmekteyiz.
Birinci tip, uluslararası lojistik merkez (en az 2000 dönüm alan, yılda en az 25 milyon ton yük elleçleme kapasitesi, direkt ülkelere yük gönderebilen), ikinci tip, bölgesel lojistik merkez (en az 1000 dönüm alana sahip, yılda en az 15 milyon ton yük elleçleme kapasitesi, en az bir küresel veya ulusal ulaştırma koridoru), üçüncü tip yerel lojistik merkez (en az 500 dönüm alana sahip, yılda en az 7,5 milyon ton yük elleçleme kapasitesi, bulunduğu yerden direkt limanlara ve illere karayolu ve demiryolu ile yük gönderebilen, depolama alnı olan).
İşte bu yüzden üçüncü tip olan LOJİSTİK MERKEZ’i destek ve teşvik alabilmemiz için benimseyip, EOSB içinde kurulması için mücadele etmemiz gerekmektedir. LOJİSTİK MERKEZ’İN, içerinde ulusal ve uluslararası taşımacılık, lojistik ve yükün dağıtımı ile ilgili tüm faaliyetlerin birçok işletmeci tarafından gerçekleştirildiği alanlar olarak tanımlanmaktadır. EOSB içinde, minimum 500 dönüm alana sahip, yılda en az 7,5 milyon ton yük elleçleme kapasitesi olan, bulunduğumuz yerden birçok ile ve Filyos limanına hem karayolu ile hem de demiryolu ile sevkiyat yapabileceğimiz bir LOJİSTİK MERKEZ kurmak hepimizin hedefi olmalıdır. EOSB içinde kurulacak Lojistik Merkezin direkt olarak demiryolu ile Filyos limanına yük gönderebilmesi de ayrıca işin ehemmiyetini göstermektedir.
Malumunuz, önemli bir konu, Mesleki ve Teknik Eğitim konusu. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” şiarıyla ülkemizin ekonomik kalkınmasında ve geçlerimizin istihdamının sağlanmasında büyük önem arz eden bu konu, Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyon belgesinde tescillenmiştir. İl Milli Eğitim müdürlüğümüz ve KTSO arasında Okul-Sanayi İş birliği protokolü imzalanmıştır. Bizimde ilk hedefimiz, endüstri meslek lisesi müfredatına “HADDECİLİK” bölümünü aldırmak ve buradan mezun olan öğrencilerimize direkt olarak iş imkânı sağlamaktı. Önceki dönem başkanımız Mehmet Mescier beye özellikle bu işi başlattığı için teşekkür ediyorum. Bizde bu konunun takipçisi olduk. Karabük Üniversitemizin mühendislik fakültesine bir rapor hazırlattık. Mili Eğitim Bakan yardımcımız Sayın Sadri Şensoy beyefendiyi, İl Milli Eğitimiz Müdürümüz ile birlikte ziyaret ettik. Kendilerinden, önümüzdeki öğretim yılı itibariyle Endüstri Meslek Lisemizde “HADDECİLİK” bölümü açılması için söz aldık. Ülkemize, şehrimize, sanayicilerimize ve yeni istihdam edilecek olan gençlerimize hayırlı uğurlu olsun. Bu süreçte, bize yardımcı olan başta milli eğitim bakan yardımcımıza, sayın valimize, sayın vekillerimize, il milli eğitim müdürümüze, Karabük üniversitemize ve mühendislik fakültemize, endüstri meslek lisesi müdürümüz ve öğretmenlerimize, meslek eğitim merkezi müdürümüz ve öğretmenlerimize, unuttuğum emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.
21/11/2022 tarihinde 2022 yılı 2. Dönem müşterek meslek komiteleri toplantısını gerçekleştirdik. Dr. Yüksel Vardar Bey, oda yöneticilerimize, meclis üyelerimize ve meslek komitesi üyelerimize dönük TOBB kanunları hakkında, işleyişi hakkında ve akreditasyon hakkında sunum gerçekleşti. Tüm üyelerimizin desteği ile genişletilmiş meslek komitesi toplantılarımızı yapmak istiyoruz. Tekrar etmek istiyorum, odamızın verimli çalışabilmesi için meclis üyelerimiz ve meslek komiteleri, sık sık üyelerimizi ziyaret eder ve komite toplantılarını tertip ederse, sektör sorunlarını belirleyebilir, görüş ve öneriler sunabilir, tavsiyelerde bulunabilir, ülkemizin ticaretine ve sanayisine katkı sağlayabilir.
28/11/2022 tarihinde, Türk Eximbank Genel Müdürü Sayın Ali Güney Bey’i önceki dönem oda başkanımız Mehmet Mescier Bey ile birlikte ziyaret ettik. Türk Eximbank ile çok daha yakın ve aktif ilişkiler sürdürmek istediğimizi, üyelerimize ve kent ekonomisine daha fazla katkı sağlamak arzusunda olduğumuz belirttik. Kendilerine, Türk Eximbank Karabük irtibat ofisini yeni hizmet binamızda açılması hususunda dilekçemizi verdik.
Son olarak, 13/12/2022 tarihinde, Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Danışma Kurulu toplantısına KTSO yönetimi olarak katılım sağladık. Üniversitemiz ve Karabük iş dünyası arasında neler yapılabilir noktasında fikir alışverişinde bulunduk. Bölüm müfredatına ve/veya seçmeli ders olarak “Enflasyon Muhasebesi” dersinin eklenmesi gerektiği fikrimizi kurulun görüşüne sunduk. Bizi destekleyen ve çok güzel ev sahipliliği yapan, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Çepni hanımefendiye ayrıca teşekkür ediyoruz.
Sivil toplum örgütlerinin şehirlerin ve ülkelerin gelişiminde çok büyük bir öneme sahip olduğunu söylemiştim. Web sitemiz (www.karabuktso.org.tr) üzerinden de bir anket çalışması başlatmıştık. Bu vesile ile bir kere daha tüm oda üyelerimizi bu ankete katılmaya davet ediyorum.
Sözlerime son verirken, yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda, bana destek veren, saygıdeğer meclis üyesi arkadaşlarıma, değerli yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma ve kıymetli oda personelimize teşekkür etmek istiyorum.”