BAŞKAN ÇAPRAZ’DAN YAZILI BASIN AÇIKLAMASI

BAŞKAN ÇAPRAZ’DAN YAZILI BASIN AÇIKLAMASI
03.10.2023 Genel

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz yazılı Eylül ayı faaliyetlerini anlatan yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

Başkan Çapraz yayımladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ”Saygıdeğer basın mensupları, çok değerli üyelerimiz ve Karabük kamuoyu, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Eylül ayı içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalar ve hizmetler ile ilgili maddeler aşağıdaki gibidir.

Ülkemizde milli teknoloji hamlesi ruhuyla yerli ve milli sistemler geliştirmeyi amaç edinen Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kümelenmesi SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim UÇA, Genel Sekreter Yardımcısı Ömer SÜRMEN ve beraberindeki heyet, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile savunma sanayiinde yapılacak iş birliklerini gerçekleştirmek üzere odamızı ziyaret etti. SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim UÇA ile iş birliği protokolü imzaladık. Protokol ile bölge firmalarının savunma sanayii alanında üretim yapmalarının teşvik edilmesi, ana yüklenicilerle çalışma ortamı oluşturulması ve küme üyeleri arasında bilgi paylaşımının sağlanması hedeflenmektedir. Karabük’ün savunma sanayii potansiyelinin değerlendirildiği etkinlik, SAHA İstanbul ‘un faaliyetleri ve savunma sanayiinde başarı örneği firmaların sunumları ile gerçekleştirildi. Reel Sektörün değerli firmalarının temsilcisi olan Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ülkemizin ve İlimizin gelişimine katkı sunacak tüm oluşumların öncüsü ya da iştirakçisi konumundadır. Bugün mevcut Karabük Organize Sanayi Bölgesi, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi ve Teknokent’in kurucu ortağı rolünü üstlenmiştir. İlimiz için önemli bir dönüm noktası olacağını düşündüğümüz Savunma Sanayiinin yatırım imkânlarını ve potansiyellerini değerlendirmek amacıyla düzenlediğimiz program ve SAHA İstanbul İrtibat Ofisi’nin açılması bir başlangıç olarak odamız vizyonunu ortaya koymaktadır. Bundan sonra yapacağımız çalışmalar firmalarımızı Savunma sanayisine yönelik entegre etmek olacaktır. Demir çelik sektörünün önde gelen kuruluşu KARDEMİR’in varlığı, cevherden üretim yapması, Türkiye’nin ilklerinden ray ve tekerlek seti üretimi ve diğer üretimleri, ülkemiz ihracatına önemli katkı sunan haddehanelerimiz, makine sektörümüz, tekstil sektörümüz, mermer ocaklarımız, orman endüstrimiz, farklı alanlarda üretim yapan fabrikalarımız, turizmimiz, bizlere büyük destek sunan Karabük Üniversitemiz, bürokratlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, sanayi kültürümüz ve bu kültürü benimseyen halkımız, basınımız katkı sunan tüm paydaşlarımız bu ilin güçlü yönü olarak ortaya çıkmaktadır. Her kesim elini taşın altına koyduğunda bu ilin başaramayacağı iş yoktur. Oda bünyemizde SAHA İstanbul İrtibat Ofisi’nin açılması için emek sarf eden, personelime, yönetim kurulu üyelerime, Karabüklü hemşerimiz Saha İstanbul Genel Sekreter Yardımcımız Sayın Ömer Sürmen Bey’e ve beraberindeki heyete ve Saha İstanbul Genel Sekreteri Sayın Levent Kerim Uça Bey’e şükranlarımı arz ediyorum.

İstanbul merkezli kurulan, Karabük Sanayici İş Adamları Derneği (KASİD) Başkanı Çetin İpek ve yönetim kurulu üyeleri Karabük Ticaret ve Sanayi Odamızı ziyaret ettiler. Karabük TSO toplantı salonunda KASİD yönetiminin ve üyelerinin de bulunduğu bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Derneklerinin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bizlere ve üyelerimize bilgi verdiler. Karabük dışında iş hayatına atılmış, belli kamu, kurum ve özel sektörde çalışan ve/veya kendi işini kurmuş hemşerilerimizle bir araya gelmeyi çok önemsiyoruz. Artık bizlerin bu bilgi ve teknoloji çağında, birbirimizden haberdar olmamız, birbirimizle ticaret yapabilmemiz ve aynı zamanda birbirimizden her türlü platformda güç alabilmemiz gerekmektedir. Bu anlamda, Karabük dışında bir araya gelen hemşerilerimizin oluşturduğu dernekleri çok önemsiyoruz.

18 Eylül tarihinde Karabük Milletvekilleri Sayın Cem Şahin ve Sayın Ali Keskinkılıç’ın katılımları ile Müşterek Meslek Komite Toplantımızı gerçekleştirdik. Karabük ekonomisinin sorunları ve çözüm önerilerini anlatan bir konuşma yaptık. Aynı zamanda on meslek komitesinin temsilcileri tarafından meslek grupları ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri sayın vekillerimize üyelerimiz tarafından aktarıldı. Ben kendilerine müşterek meslek komite toplantımıza katıldıkları için, sabırla ve hoşgörü ile uzunca bir süre not alarak bizleri dinledikleri için ve sorunların birlikte hareket ederek çözüme kavuşması için söz verdikleri için şükranlarımı sunuyorum.

Kendilerine özet olarak, KTSO olarak organize ettiğimiz ‘’3 Nisan Sanayi Günü Olsun’’ kampanyasında yapılan faaliyetlerden bahsederek bu konuda milletvekillerimizin de desteğini talep ettik. Karabük’ün gelişmesinde ve kalkınmasında büyük önem arz eden Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi ve Lojistik Merkezi’nin faaliyete geçmesi için yapılan çalışmaları, ülkemizin en büyük limanlarından biri olan ve ihracat için büyük öneme sahip Filyos Limanı’nın şuan BOTAŞ tarafından doğalgaz çıkarımı nedeniyle kullanılamıyor olmasının dezavantajları ve bu konuda biran önce limanın açılmasının sağlanması, kurucu ortağı olduğumuz Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknokent’in hizmet alanına ihtiyaç duyması nedeniyle genişleme çalışmalarının yapılması, sektörel bazda teşvik sistemine geçilmesi konusunda çalışmaların yapılması, KOBİ’lere yönelik ihtisaslaşmayı sağlayacak küçük sanayi siteleri kurulması, Yenice ilçemizin Orman Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için beklentilerini, emek yoğun sektörlerde SGK desteğinin sağlanması konusunda görüşlerimizi belirttik.

İlave olarak, işletmelerimizin ve ihracatçılarımızın finansman konusunda yaşadığı sıkıntılardan bahsettik. İhracat karşılığı olarak getirilen dövizlerin bir kısmının TL’ye çevirme zorunluluğu, Eximbank kredilerinin kısıtlanması, enerji fiyatlarındaki artışların en az üç ay öncesinden haber verilmesi, dahilde işleme rejimi kapsamında ihracat sürelerinin tekrar uzatılması gerektiği, ülkemizde üretilmeyen ithal malların üretilmesi halinde yüzde yüz vergi muafiyeti getirilmesi gibi hususlarda bilgiler verdik.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak proje ortağı olduğumuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Bebek Giyiminin Ekolojik Ürünle Buluştuğu Nokta: Tarihi Dokuma Eflani Cember Bezi” projesi açılışını Namık Kemal Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezi’nde yapılan törenle gerçekleştik.  Projede Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan Eflani Cember Bezi dokuması 15.04.2008 tarihinde Eflani Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Tarafından C2008/023 başvuru numarası ile Coğrafi işaret başvurusu yapılan ve Tescil Tarihi: 03.11.2015 Tarihinde 191 tescil numarası ile tescillenen bir değerimizdir. Eflani Cember Bezi yörede başörtüsü olarak kullanılan pamuklu ince bir dokumadır. İnce krem zemin dokuma üzerinde belirginleşen değişik motifler, yine krem renkte ancak daha kalın pamuk ipliği ile dokuma sırasında oluşturulmaktadır. Eflani Cember bezinin yüzey kompozisyonlarında belirginleşen ortak özellik çemberlerin karşılıklı kısa kenarlarında yer alan beyaz konturlu ince bir bordo çizgi ve Top Fitil motifi ile oluşturulan ve eşit aralıklarla tekrarlanan üç sıra beyaz şerittir. Mekikli çemberlerde Tek Fitil, Çift Fitil, Top Fitil, Analı Kızlı, Şatır Eteği motifleri bulunmaktadır. Motifleri elle oluşturulan işlemeli çemberlerde Yılan Eğrisi, Baklava Kesimi, Tülü Perde, Göveç İçi, Kovalama, Şeker Kestirmesi, Kabak Çiçeği ve Yapraklı motifleri uygulanmaktadır. Projemiz kapsamında Atölyede dokuması yapılacak Eflani Cember bezinden 0-36 aylık ve 36-72 aylık bebekler için Organik ve Ekolojik Tekstil Sertifikasyonu kıyafetlerin tasarımını ve dikimi yapılarak yöre ürünümüze yeni bir boyut kazandırılırken genç kızlarımıza da yeni bir iş alanı oluşturulmuş, aile ekonomilerine gelir kaynağı sağlanmış olacaktır. Yine Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Projesi ile kurulan Karabük Üreten Eller Kooperatifi tarafından ilk aşamada dokuması yapılacak cember bezleri ile dikimi yapılacak bebek kıyafetlerinin alımı ve satışı gerçekleştirilecek, ilerleyen süreçlerde pazar ağının geliştirilmesi sağlanacaktır. Böylelikle bir proje ilk defa alım garantisi ile başlanmış olacaktır. Bu gelişim ise projenin özellikle sürdürülebilir olması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu projenin gerçekleşmesi için emek sarf eden personelimize, Karabük Valiliği İl Yazı İşleri Müdürlüğü-AB ve Dış İlişkiler Bürosuna, Karabük İl Özel İdaresine, Karabük Belediyesine, Karabük Milli Eğitim Müdürlüğüne, Halk Eğitim Merkezine, BAKKA’ya ve Karabük Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifimize ve Kadın Girişimciler Kuruluna ve Başkanı Sayın Nuray Alpboğa hanımefendiye teşekkür ediyorum.

Son olarak, KTSO olarak İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve demir çelik organizasyonlarının başında yer alan METAL EXPO fuarına katılım sağladık. Karabük’ün önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan üyelerimizin ve ülkemizin önemli firmalarının stantlarını ziyaret ederek hayırlı olsun temennisinde bulunduk. Sektörün önemli ve duayen isimleri ile istişare etme fırsatı yakaladık. “3 Nisan Sanayi Günü” olarak kutlanmalı ve tescillenmeli çabamız için fuara katılan firmalardan destek istedik.”