1 EYLÜL TARİHLİ YAZILI BASIN AÇIKLAMASI

1 EYLÜL TARİHLİ YAZILI BASIN AÇIKLAMASI
01.09.2023

Saygıdeğer basın mensupları, çok değerli üyelerimiz ve Karabük kamuoyu, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Ağustos ayı içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalar ve hizmetler ile ilgili maddeler aşağıdaki gibidir.

Öncelikle malumunuz ağustos ayı itibariyle ilimizde yöneticiler anlamında bazı değişiklikler oldu. Valimiz, Emniyet Müdürümüz, Rektörümüz ve KARDEMİR AŞ Yönetim Kurulu Başkanımız değişti. Önceki dönem görev yapan sayın yetkililerimize hizmetlerinden ötürü Karabük iş dünyası adına teşekkür ediyoruz. Yeni göreve gelen Valimiz Sayın Mustafa Yavuz’a, İl Emniyet Müdürümüz Sayın Mehmet Ali Hasan Köse’ye, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fatih Kırışık’a ve Kardemir Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. İsmail Demir’e bir kez daha hoş geldiniz diyor, yeni görevlerinin hayırlı olmasını ve başarılı olmalarını temenni ediyoruz. Kendilerini KTSO Yönetimi olarak ziyaret ettik.

İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) 61’inci Genel Kurulu, 10 Ağustos 2023 tarihinde, Vakfın Kurucu ve Mütevelli Kurum Başkanları, Destekçi Kurum temsilcileri ve delegelerin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. İKV’nin yeni Yönetim Kuruluna Sayın Ayhan Zeytinoğlu başkanlığında seçilmiş bulunmaktayım. Beni bu göreve layık gören başta TOBB Başkanımız Sayın M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’na, kıymetli başkanlarımıza ve delegelerimize teşekkür ediyorum. Tüm gücümüzle ülkemizin kalkınması için çalışmaya ve üretmeye hep birlikte devam edeceğiz.

16 Ağustos tarihinde TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğini yaptığı TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve oda-borsa başkanlarının yanı sıra; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel beyler katıldı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan ekonomi şuralarının, kamu ile özel sektörün bir araya geldiği, sıkıntıları ve önerilerini doğrudan icra makamına iletebildiği çok önemli bir platform. Bizde Karabük iş dünyasını temsilen, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak şuraya katıldık. Ekonomi şurasının tertip edilmesinde emeği geçen ve bizi bu imkânı sağlayan Sayın Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu Bey’e, sabırla tüm sorun ve çözüm önerilerini dinleyen ve not alan başta Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz Bey ve ilgili bakanlarımıza teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Sayın Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu Bey’in vesilesiyle, aşağıda yazılı olan 3 sorun ve 3 çözüm önerimizi ve taleplerimizi kendilerine ilettik.

BATI KARADENİZ BÖLGESİNİN VE HATTA ÜLKEMİZİN İHRACATININ ARTIRILMASI İÇİN GEREKLİ OLAN FİLYOS LİMANI VE DEMİRYOLU AĞININ GELİŞTİRİLMESİ

Ülkemizin dışa açılım ve ihracat kapasitesinin artması Filyos Limanı sayesinde olacaktır. Orta Anadolu ve Batı Karadeniz bölgesinin sanayileşmesin önü bu sayede açılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefindeki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma adına çok büyük katkı sağlayacaktır. Filyos limanı aynı zamanda, Marmara’nın yükünü azaltacaktır. Batı Karadeniz bölgemizde kurulu olan ve ihracata çalışan ve çalışmak isteyen firmalara kullandırılması ve aynı zamanda konteyner limanı haline getirilmesini istirham ediyoruz. Bu konu ile ilgili hem Kardemir açısından hem de Karabüklü haddeciler açısından bir belirsizlik var. Mevcut haliyle orada TPAO bir gaz işleme tesisi kuruyor. Bu milli bir mesele olduğu için hepimiz çok gururluyuz ve destek vermekteyiz. Bizim ricamız, bizler de o limanı kullanarak ihracatımızı geliştirebilelim. Üyemiz Kardemir AŞ, özel sektörün işlettiği bir limanı kullanmakta. Yine üyemiz Karabüklü Özel Sektör Haddecileri ürünlerini Gebze, Dilovası’nda bulunan limanlardan sevk edebilmekteler. Bu durum, bizlere ek bir külfet getirmekte. Yine bu bağlamda, ülkemizde navlun fiyatlarını düşürebilmek ve limanlara üretilen ürünleri taşıyabilmek adına demiryolu taşımacılığına daha fazla önem verilmesini arzu ediyoruz. Tüm illeri birbirine ve en yakın limanlara demir yolu ile bağlarsak ve vagon sayımızı artırırsak ülkemizdeki yüksek navlun ücretleri ile baş edebilir ve daha fazla ihracat yapabiliriz diye düşünüyoruz.

KALİFİYELİ ELEMAN, ARA ELEMAN SIKINTISI DEVAM ETMEKTE.

Diğer önemli bir konu, Mesleki ve Teknik Eğitim konusu. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” şiarıyla ülkemizin ekonomik kalkınmasında ve geçlerimizin istihdamının sağlanmasında büyük önem arz eden bu konu, Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyon belgesinde tescillenmiştir. TOBB ve Millî Eğitim Bakanlığımız arasında Okul-Sanayi İş birliği protokolü imzalanmıştır. Bu doğrultuda meslek liseleri teşvik edilmeli, desteklenmeli, özendirilmeli ve

buradan mezun olan öğrencilerimize direkt olarak iş imkânı sağlanmalıdır. Yapılan çok güzel uygulamalar elbette var. Ama daha fazla destek ve teşvik uygulanmadır. Aslında bizler sanayide çırak değil, geleceğin iş sahiplerini ve meslek sahiplerini yetiştirmek işitiyoruz.

ÜRETİCİYİ TEŞVİK EDİCİ UYGULAMALAR ORTAYA KONMALI.

Yatırımcıyı desteklemek adına katma değerli üretime geçiş için seçici kredi ve teşvikler verilebilir. Aynı bağlamda, büyükşehirlerdeki yoğunluğu azaltmak adına, geri kalmış bölgelerde bu yatırımlar desteklenebilir, köye dönüşler teşvik edilebilir. Katma değerli üretime yatırım yapmak isteyen ve insan gücünü büyükşehirlerden transfer etmek isteyen yatırımcılara maaş ve SGK destekleri verilebilir. Bunlara ilave olarak, sektörlerle ile ilgili yatırım teşvikleri artırılmalı, makine ve ekipman alımı ile ilgili KOSGEB destekli teşvikler desteklenmeli. Yenilenebilir enerji ile ilgili yatırımlar büyük önem arz etmekte. Bu tip yatırımların önü açılmalı ve desteklenmeli.

Son olarak, 30 Ağustos tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği komisyon ve kurullar toplantısı yapıldı. (TOBB) Ekonomik Raporu İnceleme Komisyonu, İnşaat ve Taahhüt Hizmetleri Kurulu, Tarım Kurulu, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Hayvancılık Kurulu, Ekonomi Politikası Komisyonu, Dış İlişkiler Komisyonu, KOBİ Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Basın Yayın Komisyonu, Dilekleri İnceleme Komisyonu, Turizm Kurulu, Mesleki Eğitim Kurulu, Mevzuat Komisyonu, Hesapları İnceleme Komisyonu, İklim Değişikliği ve Çevre Kurulu, Vergi Komisyonu, Kadın Çalışmaları Kurulu ve ARGE ve İnovasyon Kurulu ilk toplantıları gerçekleştirilerek, başkan, başkan yardımcılığı, sözcü ve raportör seçimlerini yapıldı. Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı olarak Dış İlişkiler Komisyonu toplantısında, Uluslararası ticaret, coğrafi işaretler, vize serbestisi, yurtdışı pazarlama gibi konuları görüştük. Komisyon toplantılarının ardından, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu görev dağılımlarını gerçekleştiren TOBB Komisyon ve Kurulları ile bir araya geldi. Sayın başkanımızın dediği gibi bu kurullara katkılarımız, şehrimiz ve ülke ekonomisi için çok önemli. Ortak aklı elde edebildiğimiz, istişare de bulunabildiğimiz, iş dünyamızın sorunlarına çözüm ve öneri üretebildiğimiz bir alan.

Saygılarımla