Çağrı Merkezi
+90 370 424 16 30
+90 370 412 29 01
E-Posta
tso@karabuktso.org.tr

KARABÜK’TEN DÜNYAYA UZANAN DEĞER

22 Nisan 2024 - 14:44 Paylaş

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) “Eskipazar Sarı Traverteni” nin coğrafi işaret olarak korunması için çalışmaları başlattı. Eskipazar İlçesinde bulunan taş ocağında incelemelerde bulunan Karabük TSO Başkanı Fatih ÇAPRAZ, Sarı Traverten Taş Ocağının sahibi Ayhan Bayhan, Karabük TSO Genel Sek. Cem BİÇEN ve Coğrafi İşaret Danışmanı Huriye ÖZENER ürün hakkında bilgiler aldı.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih ÇAPRAZ; “Eski devirlerden bugüne kadar birçok medeniyet tarafından yapıtaşı olarak kullanılmış birçok tarihi eserlerde bulunan travertenler, işlenilmesi kolay bir kaya türüdür.

Ülkemizde traverten denince en önemli anıtsal yapı olarak aklan gelen Anıtkabir’dir. Anıtkabir’in inşaatında kaplama taşı olarak kullanılan en yoğun kaya türü Eskipazar sarı travertenidir.  Eskipazar taş ocaklarından getirilen sarı travertenler, Aslanlı Yol kenarındaki duvarlarda, Şeref Holü ’ne çıkan merdivenlerin sağında ve solundaki zafer kabartmalarında, bütün şeref holü dış duvarları ile tören meydanını çevreleyen kolonlarda kullanılmıştır. Anıtkabir’in inşası sırasında yoğun olarak Eskipazar sarı traverteni kullanılmasının en önemli nedenleri travertenin taş işçileri tarafından kolay işlenebilmesi ve altın sarısı renginden dolayı dekoratif görüntüsü olmuştur.

Eskipazar sarı traverteninin kaplama taşı olarak kullanıldığı bir diğer önemli yapı da III. Türkiye Büyük Millet Meclisi binalarıdır. III. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde E Blok (Başkanlık) dışındaki tüm bloklar Eskipazar sarı travertenleri ile kaplanmıştır.

Eskipazar sarı traverten rezervinin fazla olması sebebiyle sarı traverten işletmeciliği açısından yıllar boyu önemli bir yere sahip olmuştur. Böylesi önemli olan ürünün coğrafi işaret olarak tescilinin ülkemizde sağlanması gerekliliği hâsıl olmuştur. “ dedi. (19.04.2024)

Sohbet Başlat
1
Merhaba, yardımcı olabilir miyiz?