Çağrı Merkezi
+90 370 424 16 30
+90 370 412 29 01
E-Posta
tso@karabuktso.org.tr

HADDECİLİK BÖLÜMÜNÜN AÇILMASI İLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

25 Nisan 2023 - 21:09 Paylaş

Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası(KTSO) ve Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği işbirliği ile ülkemizde ilk defa meslek liselerinde ”Haddecilik” bölümünün açılması nedeniyle Esentepe Öğretmenevi’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan  Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz; ”Türkiye’nin ilk demir çelik fabrikasının 85 yıl önce temellerinin atılmasıyla adı duyulan ve o dönemde 13 haneli bir mahalleyken zamanla kente dönüşen Karabük, ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla başlatılan ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında 1937’de Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) kurulmasıyla Safranbolu’ya bağlı Öğlebeli köyünün 13 haneli Karabük Mahallesi’nin kaderi değişti.10 Eylül 1939’da İlk Türk Demirinin üretildiği ilimizde demir çelik sektörüne bağlı ağır sanayi faaliyetlerine olanca hızıyla devam edilmektedir. Sanayiye bağlı olarak meslek liselerimizde bulunan alan ve dallarda ara eleman ihtiyacını karşılanmak üzere eğitim öğretim faaliyetleri yürütülmekte ve gelişme göstermektedir. İlimizin mesleki eğitimde son dönemdeki en önemli ihtiyaçlarından birisi metalürji alanı içerisinde haddecilik dalının açılmasıydı ve biraz sonra izah edeceğimiz süreç sonunda bu başarılmıştır. 

Metalürji Alanında İzabe dalı içerisinde Haddecilik dersi haftada teorik olarak 2 ders saati okutulmakta olup tam olarak Haddeciliğin gereklerini karşılamamaktaydı. İlimizde bulunan 22 haddehane işletmesinde yaklaşık 3.500 işçi ve KARDEMİR’de 6.000 civarı kişi istihdam edilmektedir. Hali hazırda mevcut olan İzabe dalı mezunları bu iş yerlerinde istihdam edilememekteydi. Yine 12.  sınıfta izabe dalında okuyan öğrencilerimiz İşletmelerde beceri eğitimi kapsamında haddehanelere bu yüzden gidememektedir. Bir dalda bilgi, beceri ve donanıma sahip olunabilmesi için tek başına teorik bilgi yeterli olmamaktadır. Aynı zamanda teorik bilginin yanında mutlaka uygulamalı bilgininde verilmesi gerekmektedir. Bu işletmelerde istihdam edilmek üzere gerekli ara elemanın yeterli bilgi, beceri ve donanıma sahip olabilmesi için Metalürji Alanı içinde yeni bir dal olarak Haddecilik dalı açılması, bölgemizdeki istihdama göre zorunlu hale gelmiştir. Ülkemizde ağır sanayide önemli bir yer tutan ve bölgemiz sanayisinin yüzde 85’ine sahip olan Haddehane işletmecileri, mezun olan öğrencilere istihdam garantisi vermişlerdir ve bunu il istihdam kurulunda bizzat belirtmişlerdir. Ülkemizde önemli bir istihdam alanına sahip olan bölgemiz hadde işletmecilerinin istekleri ve il milli eğitim müdürlüğümüzün yaptığı araştırmalar sonucunda Haddecilik dalında ara elemana acil ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır. Bu dalda ara elemanın yetiştirilmesi Metalürji alanının bünyesinde haddecilik dalının yeni bir dal olarak açılması ile mümkün olacaktır.

İlimizde Haddecilik alanında faaliyet gösteren firmalarımız, Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğümüz bünyesinde, Haddecilik Dalı açılması talebinde bulunmuştur. Söz konusu firmaların talepleri, daha önceki dönemlerde yapılan okul sektör işbirliğinde mesleki ve teknik eğitim okul yönetim kurulu toplantıları ve bunun ile birlikte 2020-Ocak ayında yapılan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantılarında görüşülmüş ve uygun görüş belirtilmiştir.

İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından 15/12/2022 tarihinde Haddecilik dalının açılması ile ilgili 65999736 sayılı yazı ile Milli Eğitim Bakanlığına başvuru yapılmış ve akabinde 04/01/2023 tarihinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman AKGÜL, Öğretim Programlarından Sorumlu Uzman Öğretmen Mehmet Bal’la beraber İlimiz ziyaret edilerek sahada ihtiyaç yerinde görülmüş Odamızda yapılan toplantıda da bu konu görüşülerek talebimiz Bakanlık yetkilerimize anlatılmıştır.

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 24/02/2023 tarihli ve 71049010 sayılı yazısı üzerine Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Metalürji Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nın 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf düzeylerinde uygulanması talebi Talim ve Terbiye Kurulunun 24.03.2023 tarihli ve 10 sayılı kararı ile işlerlik kazanmıştır.

Genel Müdürlüğümüze bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında açık bulunan alan dala ait Çerçeve Öğretim Programı ve Haftalık Ders Çizelgeleri ilgi Kurul Kararı ile uygulamaya konulmak üzere kabul edilmiş, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Metalürji Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nın 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf düzeylerinde uygulanarak; Metalürji Teknolojisi alanı İzabe dalının, “İzabe ve Haddecilik” dalı olarak dönüştürülmesi kararı onaylanmıştır.

Genel Müdürlüğümüze bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları bünyesindeki Metalürji Teknolojisi alanındaki İzabe dalının, “İzabe ve Haddecilik” dalı olarak dönüştürüldüğüne ilişkin ilgi Makam Onayı 12/04/2023 tarihinde illerimize gönderilmiştir. İzabe ve Haddecilik dalının açılması ağır sanayi kentimiz Karabük’te büyük bir memnuniyet ile karşılanmıştır. Bundan sonraki süreçte Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgelendirmesi yaptığımız çalışanlarımız dışında yeni personel alımlarımızı bu bölümden mezun olan öğrencilerimizden gerçekleştireceğiz. Demir Çeliğin ülkemizdeki kurucusu olan Karabük’ten yaptığımız bu çalışma ile diğer illerimizde faaliyet gösteren haddelerimizde fayda sağlayacaktır. Bu bakımdan İlimiz öncü olmaya devam etmektedir ve edecektir. Bildiğiniz gibi ülkemizde ilk ağır sanayinin başlangıcı olarak kabul edilen Demir Çelik Fabrikalarının ve İlimizin kuruluşunu kutladığımız 3 Nisan tarihinin de ülkemizde “Sanayi Günü” olarak tescil ve ilan edilmesi talebimizi, halkımızdan aldığımız imzaları da Cumhurbaşkanlığımıza iletmiş bulunuyoruz. Haddecilik Mesleğinin diplomalara yazılması konusundaki mutluluğumuzu “3 Nisan Sanayi Günü”  hayırlı olsun denmesiyle de yaşamayı bekliyoruz. 

Bu vesileyle meslek liselerimizde İzabe ve Haddecilik bölümünün açılması konusunu gündeme getiren, ilk ateşi yakan, önceki dönem başkanımız Mehmet Mescier’e teşekkür ediyoruz. Bizde bu konunun takipçisi olduk. Bu konunun gerçekleşmesi adına bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Mili Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Sadri Şensoy Beyefendiye, sayın valimize, sayın vekillerimize, il milli eğitim müdürümüze, Karabük üniversitemize ve mühendislik fakültemize, özel sektör demir çelik haddecileri derneğine, endüstri meslek lisesi müdürümüz ve öğretmenlerimize, meslek eğitim merkezi müdürümüz ve öğretmenlerimize, unuttuğum emeği geçen herkese teşekkür eder kararın ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederiz.” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş ise  konuşmasında, “Demir çelik endüstrisinde, nitelikli insan gücü yetiştirmek amacıyla dev bir adım attık. Üretim meşalesinin yandığı meslek liselerinde kalifiyeli ve donanımlı öğrencilerimiz yetiştirilmektedir. Karabük’te haddecilik bölümünün kazandırılması; eğitim, istihdam ve üretim ilişkilerini güçlendirecektir. Meslek liselerimiz gerek pandemi dönemlerinde maske üretiminde, dezenfektan yapımında gerekse Kahramanmaraş-Pazarcık-Elbistan bölgelerindeki depremzedeler için soba ve tulum üretimleri gerçekleştirildi. Ülkemizin kalkınmasında meslek liseleri her zaman çok önemlidir. Bakanlığımızın başlattığı mesleki eğitim programlarına Karabüklü iş insanları destek vermiştir. 2022 yılında 360 öğrenci iken, bugün meslek eğitim programlarında toplam 3.670 öğrencimiz vardır. Sanayi kuruluşlarımızla işbirliği içinde meslek liselerimizi şekillendiriyoruz. Döner sermaye kapsamında 2022 yılında 1 milyon TL ciroya ulaştık, bu yılki hedefimiz 1, 5 milyon TL’dir. Öğrencilerimizi yaratıcı, yenilikçi ve ekonomiye değer katan bireyler olarak görüyoruz. Her zaman onların yanında olacağız” ifadelerine yer verdi.

Özel Sektör Demir Çelik Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan da yaptığı konuşmada; “Demir çelik ile birlikte haddeciler Karabük’ün lokomotifidir. Karabük’ün gerçek sahibidir. Biz büyük bir aileyiz. Kalifiye elaman konusunda ciddi sıkıntılarımız oluyor. Eskiden 1970’li yıllarda Karabük meslek liselerinin, çıraklık okulunun veya sanat okullarının yetiştirdiği insanlarla bugünlere geldik. Günümüzde haddecilik bölümünün ayrımına daha çok hakimiz. Biz demiri kaneviçe gibi işliyoruz. Demiri, kütüğü hammaddeyi mamüle dönüştürüyoruz. Bize otomasyoncu, kütükçü, doğalgazcı, kaynakçı gibi birçok alanda yetişen insan lazım. Artık dünya ile yarışıyoruz. Ülkeyi kalkındıran meslek liselerinden veya meslek yüksek okullarından mezun teknisyen ve teknikerlerdir. Bu işin sahasında olacak insanlara ivedilikle ihtiyacımız bulunmaktadır.” dedi.(25.04.2023)

Sohbet Başlat
1
Merhaba, yardımcı olabilir miyiz?