Çağrı Merkezi
+90 370 424 16 30
+90 370 412 29 01
E-Posta
tso@karabuktso.org.tr

D-8 GENEL SEKRETERİ ODAMIZI ZİYARETİ ETTİ.

26 Mart 2015 - 0:00 Paylaş


D-8 Genel Sekreteri Sayed Ali Mohammed Mousavi Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay ÖZCAN’I makamında ziyaret etti. Sayın ÖZCAN yaptığı konuşmada Genel Sekreter şehrimize ve odamıza teşriflerinizden dolayı sizlere bir kez daha teşekkürlerimizi sunarız. Sizinle tanışmak bizim için büyük bir onurdur. Tekrar hoş geldiniz sefa verdiniz…
Müsaadenizle sizlere şehrimiz hakkında kısa bir bilgi vermek isterim.
Osmanlı arşiv kayıtlarına baktığımızda Karabük, 19. Yüzyılın ortalarında 21 haneden oluşan küçük bir köydür. Köyde yaşayanların mesleği ise köprü kurmak ve tamir etmek yani köprücülüktür. Bu mesleklerinden ötürü de vergiden muaf tutulmuşlardır.
1937 yılında bu bölgede Demirçelik Fabrikaları’nın kurulmasıyla şehrin yapısı büyük bir değişikliğe uğramış ve köyden kente geçiş süreci başlamıştır. Bunun somut bir göstergesi, 1938 yılında Karabük Belediyesi’nin kurulmasıdır. Fabrikanın kurulmsıyla birlikte Karabük, başta civar vilayetler olmak üzere tüm Türkiye’den yoğun bir göç almaya başlamıştır. 1940 yılında Karabük nüfusu 6 bin civarındayken, bu sayı 1970 yılına gelindiğinde 65 bine ulaşmıştır. Günümüzde ise Karabük nüfusu 230 bini aşmıştır.
Şehrimizde Karabük Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte, şehir göç alarak büyümeye devam etmektedir.
Tarihi ve doğal güzellikleri Karabük’ü aynı zamanda bir cazibe merkezi yapmaktadır. Safranbolu’nun tarihi dokusu, Yenice ormanları, Eskipazar antik kenti ve Eflani gölleri turist ağırlayan yerleşim yerlerimizdendir.
Geçmişte küçük bir köy olan Karabük, bugün turizm, sanayi ve eğitim şehri olmuştur…
Bu noktada Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın yükü her geçen gün ağırlaşmaktadır. Her meslek grubundan toplamda yaklaşık 2.500 üyesi bulunan odamız; üyelerimizin küreselleşme çağında rekabetçi yapılarını artırabilmek için büyük bir uğraş içindedir. Sanayi, turizm ve eğitim olmak üzere üç koldan mücadele ediyoruz.
Dış ticaret, Arge ve innovasyon konularında üniversiteyle işbirliği içerisindeyiz. Günümüzde Üniversite-Sanayi İşbirliğinin ne demek olduğunu çok iyi biliyor ve bu kapsamda sürdürebilir eğitimi çok önemsiyoruz. 2014 yılında 300 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştık. Bu rakamın tamamına yakınını demir-çelik sektörü oluşturmaktadır.
İhracatımızı artırmak ve çeşitlendirmek birinci hedefimizdir. Bunu sağlayabilmek için Filyos Limanı gibi çeşitli projeler üzerinde çalışıyoruz. Projelerimiz gerçekleştiğinde Karabük, hem ulusal hem de uluslar arası tüm yönleriyle rekabet gücünü artırmış olacaktır.
Kıymetli vaktinizi beni dinlemeye ayırdığınız için sizlere bir kez daha teşekkür ederim.Tekrar hoş geldiniz.şimdiden üniversitede gerçekleştireceğiniz konferansın başarılı ve hayırlı olmasını dilerim dedi. D-8 Genel Sekreteri Sayed Ali Mohammed Mousavi Türkiye ‘nin D-8’de kurucu ülke olmakla kalmadığını aynı zamanda birçok sektörde lider ülke olduğunu belirten Mousavi, “1997 yılında kurulduğumuzda 8 ülkenin ticaret hacmi 15-20 milyar dolar arasıydı. 2012 yılında geldiğimizde ise rakam 150 milyar dolar. Kuala Lumpur Deklarasyonu’na göre 500 milyar dolarlık bir hedef belirlendi. Kabul edilen yol haritasına göre, 2018 yılı sonunda D-8 üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin 500 milyar dolara ulaşması gerekiyor” diye konuştu.Mousavi, bu durumun kendileri için hem bir fırsat hem de bir kabus olduğunu vurgulayarak, “Bu yüzden özel sektör temsilcilerini uyarmak istiyorum. Bu 8 ülkede çok fazla potansiyel var ama istenilen düzeyde bu ilişkiler, bu hacim arttırılamadığı için biraz daha gayretli ve hep birlikte çalışmayla bu hedefe ulaşmak gerekiyor” ifadesini kullandı.- Bir milyardan fazla nüfus
D-8’in üç kıtaya yayılmış üyeleriyle aslında diğer örgütlere kıyasla çok farklı uluslar arası bir örgüt olduğunu belirten Mousavi, şöyle devam etti:
“Bir milyardan fazla nüfusu var. Büyük bir potansiyeli, zenginliği var. Türkiye, İran ve Endonezya gibi çok sanayileşmiş, çok zengin üye ülkeleri var. Aslında bu bizler için bir nimet ama bu potansiyeli harekete geçirecek özel sektöre ihtiyacımız var. Özel sektörün daha fazla diplomatik ve uluslar arası toplantılara entegre edilmesi gerekiyor.”
Seyed Ali Mousavi, üye ülkeler arasındaki ticareti, aynı zamanda insanların refah seviyesini arttırarak kardeşlik bağlarını biraz daha pekiştirmek istediklerini kaydetti.
Türkiye gibi Karabük’ün de her açıdan büyük bir potansiyele sahip olduğunu, D-8 olarak Safranbolu ve Karabük’te büyük bir organizasyon yaparak tanıtım açısından buraya destek olabileceklerini belirten Mousavi, İslam dünyasının refah seviyesini yükseltmek için birlikte çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Sohbet Başlat
1
Merhaba, yardımcı olabilir miyiz?