Çağrı Merkezi
+90 370 424 16 30
+90 370 412 29 01
E-Posta
tso@karabuktso.org.tr

17 KASIM 2022 TARİHLİ YAZILI BASIN AÇIKLAMASI

17 Kasım 2022 - 16:36 Paylaş

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Başkan Çapraz yaptığı açıklama; ”Saygıdeğer basın mensupları, çok değerli üyelerimiz ve Karabük kamuoyu, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) başkanlığına seçilmemin üzerinden yaklaşık bir ay süre geçti. Bu süreç içerisinde yönetim kurulumuz ile birlikte yapmış olduğumuz çalışmalar hakkında sizleri bilgilendirmek amacıyla bu basın açıklamasını hazırladık. Bizler, sivil toplum örgütlerinin ülkelerin gelişilmişinde çok büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Burası maaşlı bir yer değil. Gönül ve hizmet esasına dayalı bir kurum. Bu kurumlar çalıştırıldığı takdirde sektör temsilcilerinin görüş ve önerileri ile proje üretebilir, tavsiyelerde bulunabilir, ülke sanayisine ve ticaretine dolayısıyla ekonomisine katkı sağlayabiliriz. Bu nedenle, tüm üyelerimizi meslek komitelerinde çalışmaya davet ediyoruz. Aynı zamanda Karabük ekonomisi ve gelişimi hakkında fikri olan, katkı sağlamak isteyen tüm Karabüklü hemşerilerimizi odamıza davet ediyoruz. Bu göreve gelirken üstlenmiş olduğumuz misyona uygun olarak çalışacağımıza söz veriyoruz.

İlk icraatımız, yeni hizmet binamızın imkanlarını tüm üyelerimizle paylaşma kararımızdır. Binamızda bulunan toplantı ve seminer odalarımız tüm üyelerimizin kullanımına ücretsiz sunulacaktır. Üyelerimiz, tüm kurum içi eğitimlerini, seminerlerini, şirketler arası toplantılarını ve benzer faaliyetlerini odamız hizmet binasında gerçekleştirebilirler.

Geçen hafta, Ankara’da bir dizi ziyaretler gerçekleştirdik ve bu ziyaretlerimizi sosyal medya hesaplarımızdan, web sitemizden, yazılı ve görsel medya aracılığıyla sizlerle paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz. Ziyaretlerimizde devlet büyüklerimizden, siyasilerimizden, oda başkanlarımızdan Karabük’ümüz adına istirhamlarımız oldu.

Bizim öncelikle, yetkililerden ilk istirhamımız 3 Nisan gününün ülkemizde sanayi günü olarak tescil edilmesi ve anılması. Malumunuz, ülkemiz demir ve çelik sanayisi ile ilk defa 3 Nisan 1937 yılında temeli atılan ilk ağır sanayi demir ve çelik fabrikası ile tanışmıştır. İlk Türk demiri Karabük’ümüzde üretilmiştir. Karabük, İskenderun Demir Çeliğin, Ereğli Demir Çeliğin kuruluşuna, ülkeye yapılan baraj ve köprülere damgasını vurmuştur. En önemlisi, sanayi kültürünün gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Bu sebeple yetkililerden ilk istirhamımız 3 Nisan gününün tıpkı avukatlar, mühendisler, eczacılar günü gibi sanayi günü olarak anılmasında ve tescillenmesinde bize yardımcı olmalarıdır. Bu konu ile ilgili Karabük kamuoyunda da bir beklenti oluşmuştur. 3 Nisan gününün “sanayi günü” ilan edilmesi ile birlikte Karabük’ümüzün de tanıtımı ve olumlu anlamda reklamı olacaktır.

Bir diğer üzerinde önemli durduğumuz ve yetkililerin dikkatine sunduğumuz husus, Filyos limanının kullanımı hakkında. Ülkemizin dışa açılım ve ihracat kapasitesinin artması Filyos limanı sayesinde olacaktır. Orta Anadolu ve Batı Karadeniz bölgesinin sanayileşmesin önü bu sayede açılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefindeki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma adına çok büyük katkı sağlayacaktır. Filyos limanı aynı zamanda, Marmara’nın yükünü azaltacaktır. Bu bölgede kurulu olan ve ihracata çalışan ve çalışmak isteyen firmalara kullandırılması ve aynı zamanda konteyner limanı haline getirilmesini istirham ediyoruz. Bu konu ile ilgili hem Kardemir açısından hem de Karabüklü haddeciler açısından bir belirsizlik var. Mevcut haliyle orada TPAO bir gaz işleme tesisi kuruyor ve liman yapılıyor. Bu milli bir mesele olduğu için hepimiz çok gururluyuz ve destek vermekteyiz. Bizim ricamız, bizler de o limanı kullanarak ihracatımızı geliştirebilelim. Üyemiz Kardemir AŞ özel sektörün işlettiği bir limanı kullanmakta. Yine üyemiz Karabüklü Özel Sektör Haddecileri, Gebze, Dilovası’nda bulunan limanları kullanmakta. Bu durum, bizlere ek bir külfet getirmekte fakat Filyos limanı kullanılabilirse dünya ile rekabet edebilme imkânı ve koyulan ihracat hedeflerine ulaşabilme imkânı doğuyor. Olaya sadece Karabük olarak da bakmamak lazım, Batı Karadeniz havzasında ihracat yapmak isteyen herkes bu limandan faydalanacaktır. Bizlerin elli yıllık liman hayali artık gerçekleşmelidir.

Bir diğer ve önemli bir konu, kurmakta olduğumuz ikinci organize sanayi bölgemizin (Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi) gelişmesine her türlü çaba ve gayreti vereceğiz. Yol, alt yapı ve parselasyon işlemlerinin tamamlanmasını sağlayacağız. Trafo merkezinin kurulması ve gerekli enerji ihtiyacının temin edilmesi çalışacağız. İçerisinde lojistik merkezimiz olacak ve merkezin içerisine demiryolu ile ulaşılabilecek. Burada yük indirme ve bindirme amaçlı istasyon kurulacak. İlerleyen zaman içerisinde hedefimiz burada aynı zamanda serbest bölge kurabilmek. Aynı demiryolu ağı ile Filyos limanına da ulaşım olacak. TOBB bünyesinde bulunan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonuna (BALO) dahil olabilmek için çaba sarf edeceğiz. Bu konu ile ilgili talebimizi başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na ilettik. Bu kapsama alınırsak, burada üretilen malzemeleri sadece Avrupa’nın iç kesimlerine demiryolu ile ulaştırmakla kalmayacağız, aynı zamanda ülkemiz ihracatına Avrupa pazarında rekabet avantajı sağlamış olacağız. Eskipazar OSB bize yeni ufuklar açacak diye ümit ediyoruz. Burada daha uç ve daha yüksek katma değerli ürünler üretilmesi için yeni müteşebbisleri ve yatırımcıları davet edeceğiz.

Son olarak, Sayın başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu beyden, TOBB bünyesinde üst kurullarda temsil hakkı istirhamında bulunduk. Amacımız, KTSO olarak çalışmalara katılmak ve Karabük adına kazanımlar elde etmek. Sanayi yoğun bir il olduğumuzu, sanayi sicil belgeli toplam 441 işletmemiz olduğunu ve bu işletmelerde 18.000 civarı kişi istihdam edildiği bilgisini paylaştık. Bundan sebep, stratejiler geliştirmek için demir ve demir dışı sektör meclisinde görev talebimizi ilettik.

Saygıdeğer basın mensupları, çok değerli üyelerimiz ve Karabük kamuoyu,

Bundan sonraki süreçte yapacağımız ve takip edeceğimiz hususlar hakkında sizlere bu şekilde bilgi vereceğiz. KTSO bünyemizde on ayrı meslek grubu var. Bu meslek gruplarından seçilen yirmi dört meclis üyemiz var. Her meslek grubundan seçilen üyelerimizin de meslek komiteleri var. Bu meslek komitelerinin çalışabilmesi için odamız müsait. Meslek komiteleri sık sık üyelerini ziyaret eder ve komite toplantılarını tertip ederse, sektör sorunlarını belirleyebilir, görüş ve öneriler ile proje üretebilir, tavsiyelerde bulunabilir, ülkemizin sanayisine ve ticaretine katkı sağlayabilir. Biz genişletilmiş meslek komitesi toplantılarımızı görevde bulunduğumuz süre zarfında aksatmadan yapacağız. Ayrıca aldığımız sorumluluk bilinciyle, tüm üyelerimizin ve dış paydaşlarımızın iş birliğiyle hedeflerimizi belirleyebilmek için bir stratejik plan hazırlıyoruz. Bunun için, web sitemiz (www. karabuktso.org.tr) üzerinden de bir anket çalışması başlatmış bulunmaktayız. Başarıya giden yolda benim meclis üyesi arkadaşlarımdan ricam, bağlı bulundukları meclis gruplarında aktif rol almaları, sektör sorunlarını belirlemeleri ve bunları bizlerle paylaşıp çözüm noktasında birlikte hareket etmeleri.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, “Tam bağımsızlık, ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür” demiştir. Onun gösterdiği yolda ilerleyerek, üreterek, çalışarak ülkemizi çok daha iyi seviyelere çıkarabiliriz. Şehrimizin ileri gelenleri ile birlikte, sayın valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, bürokratlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, üyelerimiz ve tabi ki en önemlisi tüm halkımız ile birlikte Karabük’ümüzün ve ülkemizin kalkınması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” dedi.

Sohbet Başlat
1
Merhaba, yardımcı olabilir miyiz?