Çağrı Merkezi
+90 370 424 16 30
+90 370 412 29 01
E-Posta
tso@karabuktso.org.tr

YEŞİL DÖNÜŞÜM DESTEĞİ MENTORLUK PROGRAMI SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİ

26 Eylül 2024 - 10:29 Paylaş

Karabük Sanayi ve Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde BesenveEnerji tarafından düzenlenen Tübitak 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı bilgilendirme semineri gerçekleşti.

Seminerde; sera gazı emisyonları, karbon ayak izi yönetimi ve destek programları konularında detaylı bilgiler aktarıldı.

Enerjisa Üretim Satış Yöneticisi Özhan Yavaş’ın yaptığı sunum ile Kurumsal Karbon Ayak İzi emisyonların GHG Protokolü ve ISO 14064-1 standardı kapsamında nasıl hesaplanıp raporlanabileceğini aktarılarak sera gazı emisyonlarının takibi, hangi verilerin toplanması gerektiği ve karbon ayak izi yönetimi için kullanılan yöntemler ayrıntılı olarak ele alındı. Uluslararası arenada büyük önem taşıyan Kyoto Protokolü, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi iklim anlaşmaları da katılımcılara kapsamlı bir şekilde işlendi. Avrupa Birliği’nin karbon piyasası düzenlemeleri Avrupa Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ile Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) konusuna da özel bir vurgu yapıldı. Katılımcılar, gömülü emisyonların hesaplanması ve CBAM raporlarının içeriği hakkında bilgi edindiler. Karbon ayak izi hesaplama adımlarına dair öneriler ve Türkiye’deki işletmelerin dikkat etmesi gereken hususlar detaylandırıldı ve Enerjisa Üretim ’in geliştirdiği QuickCarbon yazılımı tanıtıldı. Bu yazılım sayesinde sera gazı verilerinin toplanması ve Kurumsal Karbon Ayak İzlerinin ISO 14064-1:2018 Standartları ve GHG Protokolü çerçevesinde hesaplanması ve raporlanması kolaylaştırırken kullanıcı dostu arayüzü sayesinde daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılabileceği vurgulandı.

Enerjisa Commodities Çevresel Ürünler İş Ortağı Melih Sarıçiçek’in yaptığı sunumda, İklim anlaşmaları neticesinde dünyadaki karbon emisyonlarının 2050 yılında net sıfır olma yönünde ilerlemesinde büyük avantaj sağlayacak konulara dikkat çekerken dünyadaki zorunlu ve gönüllü karbon piyasalarında Emisyon Ticaret Sistemleri hakkında geniş bilgi verildi. Sera Gazı Emisyon Kapsamlarında, Yenilenebilir Enerji Sertifikaları (IREC, YEKG) Kapsam 2 emisyonlarının ve Karbon Azaltım Kredileri/Sertifikaları ile  Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarını (Gold Standard, VERRA)dengelenmesi/offsetlenmesi konusunda içerikler paylaştı. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini gidermek için Karbon Piyasasının ülkemizde ve dünyadaki yeri ve önemi vurgulandı, piyasaları bekleyen gelişmeler detaylıca aktarılırken, Karbon Kredisi almak isteyen alıcılara Net Sıfır hedeflerine ulaşma yolunda karbon kredilerinin kullanım stratejisini ve portföy çeşitlerini aktardı.

Besenve Enerji Genel Müdür Yardımcısı Arzu Gürkan ise konuşmasında Türkiye’de küçük ve büyük ölçekli imalat sanayi tesislerinin yeşil dönüşümünün sağlanmasına yönelik olarak; kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımlarına yönelik hibe ve destek programlarını aktardı. Arzu Gürkan, Yeşil Dönüşüm Destek Programı, TÜBİTAK 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Destek Programı, Verimlilik Artırıcı Proje Destekleri, Gönüllü Anlaşmalar, Beşinci Bölge Teşvikleri ve KOSGEB Destekleri ve Enerji Verimliliği Yükümlülükleri konusunda detaylı olarak bilgilendirmede bulundu.

Seminer, soru cevap kısmının ardından sona erdi.(24.09.2024)

Sohbet Başlat
1
Merhaba, yardımcı olabilir miyiz?